• Home
  • Emigratie
    • Waarom Ecuador?
    • Waar wonen?
    • Mijn woonplaats
    • Verblijfsvergunning
    • Veiligheid
    • Voordelen voor 65+
    • Politiek en economie
    • Gezondheidszorg
  • Reizen
  • Blog
  • Over Mij
  • Contact
Thuis In Ecuador
  • Home
  • Emigratie
    • Waarom Ecuador?
    • Waar wonen?
    • Mijn woonplaats
    • Verblijfsvergunning
    • Veiligheid
    • Voordelen voor 65+
    • Politiek en economie
    • Gezondheidszorg
  • Reizen
  • Blog
  • Over Mij
  • Contact

Mijn woonplaats

Guayaquil

Zoals reeds eerder vermeld, woon ik sinds 2012 in Guayaquil.  En laat er geen misverstand over bestaan dat ik van deze stad hou.  Daarom een wat uitgebreidere beschrijving van deze stad, bekend als “Perla del Pacífico”. 

Guayaquil is de grootste stad van Ecuador, zowel in oppervlakte als in bevolkingsdichtheid (3 miljoen inwoners). Met satellietsteden zoals Durán en Milagro inbegrepen woont één op de vijf Ecuadorianen op een uur afstand van het centrum van de stad.  Als belangrijke havenstad aan de rivier de"  Guayas" is het de toegangspoort naar de Stille Oceaan maar het is ook Ecuador's belangrijkste commercieel en industrieel centrum.  De moderne internationale luchthaven en een goed ontwikkeld wegennet naar alle delen van het land maken van Guayaquil  niet alleen Ecuador's belangrijkste centrum van maritieme activiteit maar ook van industrie en handel in het algemeen. Meer dan de helft van de belangrijkste Ecuadoriaanse bedrijven hebben hier hun hoofdvestiging maar ook internationale handel met de Verenigde Staten, China en Europa betekent een economische motor voor de stad.  
Foto
Toerisme, business, cultuur en ontspanning
De geografische ligging van de stad als uitvalsbasis naar de Galapagoseilanden, de nabijheid van stranden en koloniale steden in het Andesgebergte, het gehele jaar door zonnige klimaat en een behoorlijke infrastructuur zijn voordelen die het dynamische gemeentebestuur wil benutten om Guayaquil ook toeristisch meer op de kaart te zetten.  Met zijn uitgebreide hotelinfrastructuur behoort Guayaquil binnen het continent tot de top 5 van de steden die zakelijke evenementen en internationale congressen organiseren. Een nieuwe luchthaven, een “aero-via", een kabelbaan die ( via een 20 minuten durend traject de stad Durán met Guayaquil gaat verbinden), verbetering van de wegeninfrastructuur en ambitieuze woningbouwprojecten zijn slechts een greep uit de vele initiatieven waar Guayaquil actief inzet om de stad tot een moderne metropool uit te bouwen.

In samenhang met de  snelle groei en economische expansie, vooral in de afgelopen veertig jaar, is Guayaquil geen voorbeeld van ruimtelijke ordening.  De stad groeide sneller dan de stedenbouwkundigen konden plannen en dat is zelfs voor een leek eraan af te zien. Op de heuvels die de stad omringen verrezen uitgestrekte en overbevolkte woonwijken die in het slechtste geval aan de Braziliaanse favela’s doen denken. Je weg vinden in Guayaquil is door de complexe verkeerssituatie en onoverzichtelijke woningbouw dan ook geen eenvoudige opgave.  De vele eenrichtingsstraten en de (vaak ontbrekende) nummering van de woningen maken het nog chaotischer.

De laatste vijftien jaar daarentegen wordt wel meer aandacht aan ruimtelijke ordening en stedenbouwkundige planning gedaan en moderne woongebieden zouden voor elegante woonwijken in een willekeurige stad in Florida of California kunnen doorgaan. De onroerend goedmarkt kende sinds de economische crisis van de negentiger jaren een sterke groei die samenhangt met de opkomst van een nieuwe middenklasse. Zoals overal ter wereld staat "een eigen huis" voor deze gezinnen hoog op het verlanglijstje.   

Zeer in trek zijn momenteel woningprojecten die aan weerszijden van de autoweg naar het noorden worden gebouwd alsook exclusieve wooncentra langs de autoweg naar de kust. Afhankelijk van de exclusiviteit bieden deze wooncentra, omringd door palmbomen en verzorgde tuinen een uitgebreid gamma van faciliteiten zoals gemeenschapsruimten,  zwembad en overige (sport en fitness)voorzieningen.

Het aspect “veiligheid” in deze wooncentra zal ongetwijfeld voor een deel de aantrekkingskracht van het wonen in deze wijken verklaren. hoog in het vaandel. Het zijn gesloten, volledig ommuurde en met elektriciteitsdraden beveiligde woongebieden waar ongewenst bezoek geen kans heeft om naar binnen te komen.

Waar dit type woningprojecten oorspronkelijk nog nauwelijks voorzieningen zoals scholen, winkelcentra, banken en ziekenhuizen in de nabijheid hadden, zijn deze daarentegen in de huidige projecten ruimschoots aanwezig. Ver van de stadsdrukte werden inmiddels zelfs verschillende grote winkelcentra in de directe omgeving van deze recentere woningprojecten in gebruik genomen zodat zowel de gebruikelijke supermarkten als restaurants, bioscopen en theaters  voor de bewoners op loopafstand bereikbaar zijn.

Al met al is Guayaquil een intrigerende en verrassende stad met veel diversiteit.  De combinatie van traditionele koloniale stijl en nieuwe, moderne architectuur geeft op het eerste gezicht  een indruk van zowel Havanna als Miami. Toch hebben velen een hekel aan Guayaquil omwille van het tropische, vochtige klimaat en eerlijk gezegd klagen ook wij soms ook over de hitte maar als we een paar dagen in het koele Andesgebied zijn geweest, zijn we altijd weer blij als we terug in Guayaquil zijn en ‘s avonds lekker buiten kunnen zitten zonder te kou kleumen. 

Een belangrijk pluspunt  van Guayaquil is dat als je in de warmste wintermaanden (van december tot mei) verkoeling zoekt, zee en stranden relatief dichtbij zijn, namelijk op minder dan twee uur afstand en makkelijk bereikbaar via een goede autoweg.
Foto
Guayaquil als emigratiestad
Qua voorzieningenniveau op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs maar ook wat betreft recreatie, de variëteit van restaurants, winkelcentra, parken,  het aanbod op cultureel gebied, bioscopen, theaters enz. staat Guayaquil op het niveau van Quito.

Buitenlanders in Guayaquil zijn echter toch veelal medewerkers van internationale bedrijven, consulaten, (vrijwilligers)werkorganisaties of mensen die hier een eigen bedrijf hebben.  Buitenlandse “pensionados” zijn meestal met een Ecuadoriaanse vrouw getrouwd.

Met twee studerende kinderen waren de voordelen van een grote stad voor ons doorslaggevend  waren met betrekking tot de keuze van een woonplaats in Ecuador. Dat het niet Quito is geworden maar Guayaquil was oorspronkelijk beïnvloed door mijn vrouw die hier geboren en getogen is maar ondanks dat Guayaquil een enigszins chaotische stad is (of juist daarom) heb ik deze stad toch leren kennen als een actieve, vibrerende en intrigerende stad waar je je als buitenlander snel thuis kan voelen en in een gemeenschap opgenomen wordt. 
Foto
Toeristische hotspots

Malecón 2000
De verkeersvrije boulevard langs de Guayas stroom is één van de belangrijkste attracties van de stad. Over een afstand van 2,5 km vind je hier restaurantjes, winkelcentra, monumenten (zoals “La Rotonda” , “El Torre Morisco” maar ook musea, een imax-bioscoop , een tropische tuin, een speeltuin en een reuzenrad dat een gigantisch uitzicht op de stad en de rivier garandeert. Aan de  “Malecón” vind je ook de aanlegsteiger voor de toeristische rondvaartboten. Sinds begin van dit jaar werd aan de zuidkant het recreationeel aanbod uitgebreid met “ El Mercado del Río’ een gastronomisch centrum met 27 eetgelegenheden gespecialiseerd in lokale culinaire specialiteiten.

Las Peñas
Deze wijk, ten noorden van de “Malecón” is waar Guayaquil meer dan 400 jaar geleden ontstond.  Met zijn veelkleurige huizen en smalle klinkerstraatjes is deze wijk die in 2008 volledig werd gerestaureerd en als cultureel patrimonium is erkend, het favoriet wandelgebied van de toeristen. In de wijk zijn verschillende musea gevestigd en ook een groot aantal restaurantjes en barretjes waarvan enkele met een geweldig uitzicht over de Guayas stroom.  Je moet er wel iets voor hebben want de stenen trap die je naar de top van de wijk voert, telt maar liefst 400 treden.

Santa Ana
Aan de voet van de “Las Peñas”  is deze ruim opgezette nieuwbouwwijk die verschillende hotels telt maar ook diverse hypermoderne woontorens  in toenemende mate een trekpleister voor het uitgaande publiek dankzij de grote verscheidenheid aan horecagelegenheden.  Met goede vrienden een glaasje drinken na het werk of met het gezin een hapje uit eten in één van de (betaalbare) restaurants heeft hier vanaf de vele terrassen  als extra het uitzicht over de kleurrijke Peñaswijk of de Guayas-rivier. Vooral ‘s avonds is dit een ideale plek om even te relaxen. 

Parque Seminario
Gelegen in het centrum is dit park een prima plek om even bij te komen van de drukte en de herrie om je heen en de handel en wandel van de locals, vanaf een bankje rustig gade te slaan. Zoals ongeveer alle parken in Zuid-Amerika vind je ook in dit park, pal tegenover de kathedraal gelegen, een standbeeld van Simon Bolivar. Maar dit is niet de grootste attractie van dit merkwaardige en historische park. Bezoekers (locals zowel als toeristen) worden vooral aangetrokken door een kolonie leguanen.  Deze zitten in de hoge bomen, kruipen over de paden en liggen zelfs te zonnebaden op de banken in het park. Hoe ze hier gekomen zijn weet niemand. Voedsel is in elk geval geen probleem want de vele bezoekers voeden hen met slablaadjes en andere groenten.

Parque Histórico
Buiten het stadscentrum langs de weg naar Samborondón is dit park, aangelegd in 1997, een aanrader voor toeristen geïnteresseerd in historische architectuur, cultuur en niet het minst de fauna en flora van de streek.  De negentiende eeuw, die grote welvaart bracht aan de stad door de “boom” van de cacao-export komt in dit park tot leven door middel van de replica’s van enkele patriciërshuizen en het optreden (in de weekends) van toneelspelers in originele klederdracht die het leven in deze glorierijke dagen uitbeelden.  Er is in het park ook een museum, restaurant en een koffiehuis. Daarnaast biedt het park via een pad met twee dozijn haltes een blik op de variëteit van planten- en dierenleven van de Guayas provincie. Apen, slangen, eenden, papegaaien, toekans etc. zitten hier niet zoals in een zoo in kooien maar zijn in hun  natuurlijke habitat te observeren. Verder worden er in het park regelmatig educatieve voorstellingen georganiseerd over oude ambachten en traditionele cultuur, zoals bijvoorbeeld de cacaoteelt en de bereiding van chocolade, de diverse bevolkingsgroepen van Ecuador en hun typische gebruiken. 

Winkelen
In het commercieel hart van Ecuador wat Guayaquil is,  kunnen shoppers uiteraard hier ook hun hart ophalen. Er zijn minstens zeven grote winkelcentra en elk jaar komt er ergens wel één bij.  Mall del Sol, San Marino, Policentro, Riocentro Norte, Mall del Sur zijn de grootste Deze winkelcentra zijn zowat copies van de winkelcentra in de Verenigde Staten.  Veel winkels zijn bijhuizen van Amerikaanse winkelketens, alle hebben ook een uitgebreide supermarkt, bioscopen, en een afdeling met cafetaria en restaurants die tot tien uur ‘s avonds op weekdagen en in de weekends geopend zijn.  En belangrijk in deze tropische stad : deze winkelcentra zijn geheel “airconditioned” !

Voor hen die minder geld hebben te spenderen maar toch op koopjesjacht willen is er in Guayaquil een alternatief :  “La Bahia” oftewel “de Mall voor de armen”. Dit “winkelcentrum” vlakbij de Plaza Olmedo  bestaat uit maar liefst 13.000 (!) winkeltjes verspreid over  veertig huizenblokken. Het lijkt een doolhof maar, wees gerust, er zijn veel uitgangen. In de “Bahía” kun je letterlijk alles kopen : van schoenen (voor 10 dollar), elektronica, gadgets, tot “originele namaak shirts” en andere namaak merkartikelen van Chinese origine of gesmokkelde spullen, vaak aan de helft van de prijs, mits je de kunst van het afdingen beheerst.
Foto
  • Home
  • Emigratie
    • Waarom Ecuador?
    • Waar wonen?
    • Mijn woonplaats
    • Verblijfsvergunning
    • Veiligheid
    • Voordelen voor 65+
    • Politiek en economie
    • Gezondheidszorg
  • Reizen
  • Blog
  • Over Mij
  • Contact